Hogyan írok mesét?

Az alapötlet: a történet kerete, a szereplők és az üzenet, ezek mentén kezdek dolgozni. Hosszú hónapokon keresztül alakul, a mese az utolsó pillanatig változik. Vannak részek, melyek végül nem kerülnek be a mesébe, több változat is készül egy-egy fejezethez. Legfőbb kritikusaim anyukám és nővérem, velük többször átrágjuk  magunkat a kész íráson, de A Málna utca hangjainál Orbán Lola dolgozott velem ( az ő kislányáról szól a könyv), utolsó mesém szakmai segítője pedig Dobos Orsi volt.

A téma, az üzenet adott. Számunkra fontos téma az örökbefogadás, ennek mentén indul az ötletelés egy-egy mese kapcsán.

Vannak dolgosabb napok, amikor több ötlet kerül kidolgozásra, és előfordul, hogy hetekig nem kerül elő a kézirat. Ha jön egy új ötlet, akkor előveszem és hozzáírok, kihúzok belőle, alakítom. Általában este, illetve a ritkaságnak számító csendes percekben van időm a mesével foglalkozni.

Azoknál a témáknál, amelyben nem vagyok érintett, egy másfajta munkamódszerrel kell dolgoznom. A meseírást hosszú ideig tartó anyaggyűjtés előzi meg. Ilyenkor rengeteget olvasok, szakkönyvekből, internetről és értekezem érintettekkel, sőt, személyes tapasztalatot igyekszem szerezni a témáról. A Málna utca hangjainál egy hosszú hétvégét töltöttem kis főhősömmel és édesanyjával, ez a közvetlen közelről szerzett személyes tapasztalat valódi kincs volt munkám során, így tudott hitelessé válni a történet.


Betti