Hogyan választunk könyveket?

A Színes a világgal olyan gyermekkönyv gyűjteményt szeretnénk létrehozni és elérhetővé tenni, melyek az elfogadásról szólnak. Nem csak annak álcázzák, hanem valóban arról szólnak. Attól még nem az elfogadásról szól a történet, hogy egy bármiben akadályozott emberről van benne szó. Szerintünk az kevés a jó üzenethez, ha a történet diszkriminációból indít, és azt próbálják a történet végére pozitívba fordítani. Azt szeretnénk, ha a történetek az együttélésre építenének, és nem egy elrontott dolog megjavítására. Az még egy sarkalatos kérdés, hogy melyik korosztálynak milyen téma kapcsán mely részleteket emeljük ki, kapcsoljuk a történethez. Több fórumon kérdezték már, hogyan választunk könyveket a Színes a világ webshopba. Mitől függ, hogy egy könyv megfelel-e a mi kritériumainknak vagy nem? Beszéltem már erről fórumokon, de leírni nehezebb. Amikor olvasok egy könyvet, ritkán fogalmazódik meg bennem a kritika, inkább csak érzem a dolgot. Aztán ahogy gondolkozom róla, vagy megbeszéljük, kezdem megérteni, hogy mi is érintett meg benne. Amikor azt próbálom elmondani, hogy általában hogyan választunk könyvet, keresem a különböző könyvekben a közöset és így próbálom megfogalmazni a szempontokat. Aztán volt olyan is, hogy elmondtam a szempontomat valakinek, aki rögvest rácáfolt… Ilyenkor gondolkozhatok tovább azon, hogy egy könyv miért igen, miközben a másik, ami látszólag olyan, mégse… És ha nem értem, addig beszélgetünk róla, amíg kiderül.

Orsi

Ungvári Bélyácz Betti örökmeséi

(Betti meséiről ezt cikket még együttműködésünk előtt írtam. A cikk eredetileg az örökbe.hu-n jelent meg.)

Az örökbefogadó szülők – jó esetben – igyekszenek mindent megtenni azért, hogy az örökbefogadás tényét érthetővé tegyék gyermeküknek. Ennek egy módja, hogy beszereznek olyan mesekönyvet, ami erről szól. Örökbefogadásról szóló mesékből Magyarországon nincs sok. Az ismertebbekben direkt módon leírják, hogy van egy szülőpár, akik gyermeket szerettek volna, ezért örökbe fogadtak egy kisfiút-kislányt – épp mint téged. Ilyen módon a gyermek tudatára hatnak, ezzel egyidejűleg – vagy pont emiatt? – kimarad belőlük az a lélektani hatás, amit egy valódi mese el tud érni. Ezzel  együtt ezekre a mesékre szükség van, hiszen segítséget adnak ahhoz, hogy a szülők hogyan, milyen szavakkal beszéljenek az örökbefogadásról, és ürügyet is szolgáltatnak a gyermekkel való beszélgetésre. Viszont nagyon jó dolog, hogy az örökbefogadásról már igazi mesék is elérhetőek. Ezeket ajánlom most a blogolvasók figyelmébe.

Mielőtt felfedném ezeket, ismerkedjünk meg a mesék működésével!

A jó mese azért tud hatni, mert az üzenetet a szimbólumok hordják magukban. Ezzel ad lehetőséget arra, hogy a gyerek annyit értsen meg belőle, amennyit akkor és ott képes. Nem kényszeríti a gyereket az értésre, ha erre ő még nincsen készen. A szimbólumok többrétegű információt hordoznak magukban, amit a gyerek rak össze magának a saját tudásai, élményei, érzései alapján. A jó mesét nem kell magyarázni. Anélkül hat, hogy tudatosítanánk a gyerekben, hogy mi miért történik, mi mit jelent. A jó mese mindenkinek szól. Nemcsak annak, aki érintett, hanem bárkinek, aki meghall vagy megérez belőle valami fontosat.

Ungvári Bélyácz Betti örökbefogadós meséi igazi mesék. Amelyek hatnak. Az örökbefogadott gyerek felismerheti benne a párhuzamokat a saját életével – ha erre készen áll. És ha nincs kész rá? Akkor hallott egy mesét, ami egy kismadárról szól, aki szülőkre talál. Holnap majd mást mesélünk! De időről időre elővesszük, és ha a gyerek kész rá, be fogja azonosítani a szereplőket, és ha akar, majd kérdez. És ha idáig eljut, akkor Betti meséivel ehhez a legjobb alapot kapja.

Ezek a mesék nem csak az érintett gyerekeknek szólnak, hanem érthetővé teszik az örökbefogadást más gyerek számára is. Akár ismer örökbefogadott gyermeket, akár nem.

Az égből pottyant boldogság egy kisrigó és egy gerlepár, a Tündérkerti mese pedig egy embergyerek és egy tündérpár családdá válásáról mesél. Akiknek a meséket ajánlom:

–          örökbefogadott gyerekeknek és szüleiknek,

–          örökbefogadott gyerekek unokatestvéreinek, szomszéd gyerekeknek, óvoda- és iskolatársaknak és az ismerős gyereknek,

–          minden olyan gyereknek, akit nyitottságra akarnak nevelni.

Köszönet Mártonffy Zsuzsának a cikk korrekciójáért. A cikk első megjelenése óta Betti további örökmeséket jelentetett meg: Tündérkerti kalandok (2014), Amikor megszülettem – Az én gólyamesém (2015)

Orsi

Hogyan írok mesét?

Az alapötlet: a történet kerete, a szereplők és az üzenet, ezek mentén kezdek dolgozni. Hosszú hónapokon keresztül alakul, a mese az utolsó pillanatig változik. Vannak részek, melyek végül nem kerülnek be a mesébe, több változat is készül egy-egy fejezethez. Legfőbb kritikusaim anyukám és nővérem, velük többször átrágjuk  magunkat a kész íráson, de A Málna utca hangjainál Orbán Lola dolgozott velem ( az ő kislányáról szól a könyv), utolsó mesém szakmai segítője pedig Dobos Orsi volt.

A téma, az üzenet adott. Számunkra fontos téma az örökbefogadás, ennek mentén indul az ötletelés egy-egy mese kapcsán.

Vannak dolgosabb napok, amikor több ötlet kerül kidolgozásra, és előfordul, hogy hetekig nem kerül elő a kézirat. Ha jön egy új ötlet, akkor előveszem és hozzáírok, kihúzok belőle, alakítom. Általában este, illetve a ritkaságnak számító csendes percekben van időm a mesével foglalkozni.

Azoknál a témáknál, amelyben nem vagyok érintett, egy másfajta munkamódszerrel kell dolgoznom. A meseírást hosszú ideig tartó anyaggyűjtés előzi meg. Ilyenkor rengeteget olvasok, szakkönyvekből, internetről és értekezem érintettekkel, sőt, személyes tapasztalatot igyekszem szerezni a témáról. A Málna utca hangjainál egy hosszú hétvégét töltöttem kis főhősömmel és édesanyjával, ez a közvetlen közelről szerzett személyes tapasztalat valódi kincs volt munkám során, így tudott hitelessé válni a történet.


Betti

Különleges mesék, különleges gyerekeknek

A különleges dolgok különleges emberekkel történnek. Vagyis Veled és Velünk. Ezek a mi történeteink. Könyveink olyan különleges történetek, melyekre rácsodálkozhatsz. Aztán amikor körbenézel magad körül, látod, hogy ezek a különleges dolgok itt történnek, körülötted.

Könyveink a különlegeseknek szólnak. Legfőképpen Neked, aki a legkülönlegesebb csoda a világon!

Betti és Orsi

Felvezetés

Néhány éve írni kezdtem. Eddig öt mesekönyvem született, 3 facebookcsoport 1888 taggal és 3000 likeolással, számos közönségtalálkozó és sok-sok elhangzott kérdés a mesék kapcsán.

Hogyan írjunk mesét?
Hogyan meséljem el különleges gyermekemnek a saját történetét?
Hogyan segítenek a mesék abban, hogy megértsünk másokat?
Hogyan lehet megjelentetni saját könyvet?
Melyik korosztálynak milyen mesét meséljünk?

Ezek az inspiráló események és kérdések vezettek oda, hogy megszülessen a Színes a világ.

A Színes a világ egy olyan világ, ahol a mesékkel kapcsolatos kérdésekre választ kaphattok. A Színes a világ olyan, mint a világ maga: egyedi és különleges.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, tarts velem! Vár a Színes a világ!

Betti

Beköszöntő

„… Én mindig hozzád készültem… Ismerlek attól fogva, hogy beköltözött szívedbe a vágy,mikor még csak egy apró sóhaj voltam a lelkedben, egy arctalan emberke. Már akkor hozzád tartoztam és te hozzám tartoztál…Én mindig téged álmodtalak és te mindig engem álmodtál. És most itt vagyok. Hazaérkeztem.”
Ungvári Bélyácz Betti 2008