Betti

 

IMG_8625

Ungvári Bélyácz Betti vagyok. Két gyönyörű gyermek anyukája, tanítónő. Írni személyes indíttatásból kezdtem. Eddig öt különleges témájú mesekönyvem jelent meg.

Maga az elfogadás mindig könnyen jött.  A nyitottságot, a mások felé fordulást otthonról hoztam, a elfogadás és ezzel együtt a tolerancia természetes dologként volt jelen az életemben. Aztán férjemmel mi is különleges család lettünk. Két örökbefogadott gyerekkel és a ténnyel, hogy mi mindig kicsit az átlagtól eltérőek leszünk, a mi gyerekeink hazaérkezése mindig különleges, ismeretlen, talán kicsit ijesztő is lesz mások számára.Ezért is született meg az első két mesém  Égből pottyant boldogság és Tündérkerti mese címmel. (Ez utóbbi folytatása is megjelent már, Tündérkerti kalandok címmel.) 2015 nyarán jelent meg a nyílt örökbefogadásról szóló, Amikor megszülettem – Az én gólyamesém című könyvem.

borító - Égből pottyant BoldogságBorítóTündérkerti borító első kicsinyített

 

 

 

 

 

Amellett, hogy komoly hiányt pótolnak, – hiszen e témával kapcsolatos mesekönyv eddig nemigen volt fellelhető itthon- másik fő célom az volt, hogy az örökbefogadás sokaknak kényes témáját kicsi közelebb hozzuk az emberekhez. 

Aztán A Málna utca hangjai fedő laptalálkoztam a hallássérültek világával, olyan valaki kapcsán, akit régről ismerek, és akihez láthatatlan kapocs fűz gyerekkorunk óta, az csak még intenzívebbé tette érdeklődésemet. Második mesém megjelenésekor megkeresett gyerekkori barátnőm, Lola és akkor hangzott el először: „Kellene nekünk is, rólunk is mese.” (Lola kislánya, Lilla hallássérült) Így aztán megszületett harmadik könyvem, a Málna utca hangjai.

Őszintén hiszem, hogyha vállaljuk bármilyen fajta különbözőségünket, óriási lépést teszünk a szemléletváltásban, a megítélés formálásában. Íróként találkoztam több olyan mesével, melyek az én könyveimhez hasonlóan mérföldkövek lehetnek ezen az úton mindenki számára. Szeretném, ha ezek a különleges mesék minél több családhoz, gyermekhez eljutnának. És nemcsak nekünk, különleges családoknak, gyermekeinknek  érdemes elolvasni ezt a mesét.  Ha más kicsik és nagyok is közelebb kerülnek ezekhez a különleges történetekhez, megismerkednek  a nem mindennapi csodákkal, talán sikerül ledönteni jó néhány falat. Ezért hoztam létre a Színes a világ-ot.

Azon tűnődöm: akár csak egyetlen, a témában nem érintett olvasó kézbe veszi ezeket a meséket, talán mozdul egy picit a világ előre. Nekem így színes a világ.